Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. zobacz więcej wpisów o baristach Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film