lunch w Krakowie

Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli odpowiednio zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

restauracja z ogródkiem Kraków
wyroby własnej produkcji Kraków

   

Jednak po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Szablonowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ulubione akcesoria, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.