Wyjątkowa włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. Fajna restauracja włoska Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film